Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Αποφυλακίστηκε με βούλευμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και με σκεπτικό που συζητήθηκε, από το δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας, ο άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) Νίκος Μιχαλολιάκος, που εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εγκληματική δράση της. Το δικαστικό συμβούλιο, σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που υπήρξε κατηγορηματικά αρνητική για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, αποφάσισε την απόλυσή του από τις φυλακές πριν εκπνεύσει ο χρόνος της κράτησής του, με ένα σκεπτικό που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και επικρίσεις.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έπρεπε να αποφυλακιστεί διότι είναι αμετανόητος, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε το αντίθετο. Ο εισαγγελέας, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, εντούτοις υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκισή του, καθώς, όπως σημειώνεται στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί. Προς τούτο σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες στην εισαγγελική πρόταση, ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισημαίνει στο βούλευμά του ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Και αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:

• Ορους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής.

• Εμφάνισης στο Α.Τ. τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα.

• Μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Κατά του βουλεύματος επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα, ενώ να σημειωθεί ότι η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου έγινε με την ποινική νομοθεσία που ίσχυε το 2018 (ο γνωστός «νόμος Παρασκευόπουλου») και δεν άλλαξε το 2019, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις –μετά το 2021– δεν θα είχε δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί με όρους. Πάντως η άσκηση έφεσης ήδη μελετάται από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς το δικαστικό προηγούμενο με την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις και άλλων εγκλείστων της Χ.Α., καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– και ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να έχει υποβάλει αίτημα για απόλυση από τις φυλακές. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση Μιχαλολιάκου δεν ήταν μονόδρομος για τους δικαστές, καθώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση. Και τούτο διότι, νομικές πηγές δήλωναν ότι η προσωρινή απόλυση Μιχαλολιάκου προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως για το γεγονός ότι ο άλλοτε αρχηγός της Χ.Α. έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής του ναζιστικού μορφώματος και ανέπτυξε δράση εγκληματική πρωτίστως κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Scroll to Top