O κύκλος της ηθικής δικαίωσης των συγγενών για τους νεκρούς της τραγωδίας στα Τέμπη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, άνοιξε με την εκδίκαση της πρώτης αγωγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η αγωγή, που αφορά το αίτημα αποζημίωσης, ηθικής φύσεως, για έναν ελεγκτή που έχασε τη ζωή του στο φρικτό δυστύχημα, κατατέθηκε από συγγενικά του πρόσωπα. Το αίτημα είναι ο καθένας να αποζημιωθεί με 240.000 ευρώ για την ηθική βλάβη και την ψυχική οδύνη, συνολικά πάνω από 1 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφεύγοντες είναι πέντε άτομα.
Κατά τη συζήτηση της αγωγής κατέθεσε ως μάρτυρας ο Επαμεινώνδας Μπούρας, πραγματογνώμονας για λογαριασμό των συγγενών του άτυχου ελεγκτή. Ο μάρτυρας εξήγησε πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα, ποιες οι ευθύνες του μοιραίου σταθμάρχη και των λοιπών που είχαν αρμοδιότητα εκείνο το βράδυ, ενώ αναφέρθηκε και στη μη υλοποίηση της περίφημης σύμβασης «717», τονίζοντας πως αν ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου είχε γίνει, το ανθρώπινο λάθος που συνέβη δεν θα είχε τα ίδια αποτελέσματα.
Πέντε άτομα διεκδικούν αποζημίωση άνω του 1 εκατ. ευρώ για ελεγκτή που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα.
Οσον αφορά τις υποψίες ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία ενδέχεται να μεταφερόταν κάποια εύφλεκτη ύλη που χειροτέρεψε τις τραγικές συνθήκες του δυστυχήματος, ο πραγματογνώμονας είπε ότι η έρευνα οφείλει να συνεχιστεί για να διαπιστωθεί με ακρίβεια τι ύλη ήταν αυτή και πόσο συνετέλεσε, αν πράγματι συνετέλεσε, στο μέγεθος της τραγωδίας. Την υπόθεση από πλευράς θυμάτων υποστήριξε ο Παν. Αθανασόπουλος, επίτιμος ανώτατος δικαστικός, που πλέον δικηγορεί.
Πάντως, η πρώτη αγωγή συγγενών θυμάτων για τα Τέμπη εκτιμάται ότι δεν θα είναι η μόνη, καθώς και άλλοι θα προσφύγουν δικαστικά για να έχουν έστω μια ηθικής τάξεως δικαίωση μέσω αποζημιώσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν σημαντικό να μην επαναληφθεί και στα Τέμπη η ιστορία με το Μάτι, δηλαδή οι συγγενείς των θυμάτων να προσφεύγουν για αποζημιώσεις, να δικαιώνονται και το Δημόσιο να ασκεί, έστω και τυπικά, εφέσεις, ταλαιπωρώντας τους ανθρώπους, αντί να παραιτηθεί κάθε ένδικου μέσου.