Η τραγωδία στα Τέμπη πριν από ένα χρόνο μας συγκλόνισε, όχι μόνο γιατί ήταν πολύνεκρη, αλλά γιατί για μία ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός– με τον τρόπο που λειτουργεί, επιλέγει προσωπικό, αξιολογεί, ελέγχει, οργανώνει και προστατεύει τους πολίτες– δοκιμάστηκε με δραματικό τρόπο, καθώς 57 συμπολίτες μας, κυρίως νέα παιδιά, έχασαν αναίτια τη ζωή τους.
Ενα χρόνο μετά η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει τις έρευνες και όπως ανακοίνωσε ο Αρειος Πάγος, η δίκη για τους υπεύθυνους δεν θα αργήσει. Η Δικαιοσύνη τώρα φέρει το βάρος της ηθικής δικαίωσης των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, με τη γρήγορη εκκαθάριση της ποινικής πλευράς της τραγωδίας. Και αναφέρομαι στην ηθική δικαίωση, διότι μόνον ηθική δικαίωση αποτελεί η όποια δικαστική απόφαση καταδίκης των υπευθύνων σε μια τόσο βαριά υπόθεση, που έχει αφήσει βαθύτατο τραύμα στην κοινωνία και ανείπωτο πόνο στους συγγενείς των θυμάτων.
Το χρέος της Δικαιοσύνης απέναντι στους χαροκαμένους ανθρώπους είναι τεράστιο, και γι’ αυτό είναι ευχής έργον η δίκη να γίνει σύντομα και να μην επαναληφθεί η δικαστική τραγωδία για το δραματικό γεγονός στο Μάτι, όπου μετά έξι χρόνια από τότε που 104 άνθρωποι κάηκαν κυριολεκτικά ζωντανοί, η δίκη ακόμη δεν έχει τελειώσει στον πρώτο βαθμό.
Και επιπλέον ο κίνδυνος της παραγραφής της, παρά τις όποιες προσπάθειες εκ των υστέρων καταβάλλονται από τις δικαστικές αρχές, δεν έχει ακόμη εκλείψει, δηλαδή δεν έχει αποκλειστεί ο κίνδυνος να παραμείνουν, όποιοι κριθούν ένοχοι, παντελώς ατιμώρητοι. Η δίκη για την τραγωδία στα Τέμπη, ασφαλώς αφορά μόνον μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς η Δικαιοσύνη, όπως είναι σε όλους γνωστό, δεν έχει δικαίωμα να απευθύνει κατηγορίες κατά πολιτικών, κάτι που μόνον η Βουλή, αν το κρίνει, μπορεί να το κάνει.
Εκείνο που έχει σημασία λοιπόν για την τραγωδία στα Τέμπη είναι η Δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα και σωστά για να αποδοθεί το δίκιο και να τιμωρηθούν όσοι κριθούν ένοχοι, ενώ από την άλλη πλευρά, ο απόλυτος σεβασμός στα θύματα, στους συγγενείς τους και τους τραυματίες οφείλει να καθορίζει κάθε προσέγγιση σ’ αυτή την τόσο βαριά τραγωδία. Οι πολιτικές προσεγγίσεις, που δεν αφορούν σε θέματα ουσίας στη διερεύνηση και κινούνται στην γκρίζα ζώνη της αποκόμισης πολιτικού οφέλους, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί συμβατό με ένα τόσο σοβαρό γεγονός. Υπάρχουν άλλα θέματα που προσφέρονται για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Για τους πολιτικούς, αν υπάρχουν ευθύνες η Βουλή έχει την αρμοδιότητα και οφείλει να κάνει τη δουλειά της.