Δίκη στο ΣτΕ για τα φορολογικά τεκμήρια – Αντιδρούν δικηγόροι,έμποροι και επιστήμονες

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικάζονται οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από δικηγόρους, εμπόρους και επιστήμονες κατά του νέου φορολογικού νόμου (ισχύει από το 2023), ενώ έχει προγραμματιστεί και καθολική αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από κάθε δικαστική διαδικασία.

Οι προσφυγές στρέφονται κατά της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που εκδόθηκε με βάση τον νέο φορολογικό νόμο και καθορίζει για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών τεκμαρτό προσδιορισμό για το ελάχιστο καθαρό εισόδημα από ατομική επιχείρηση.

Οι δικηγόροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δικαστικά προσφύγει υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω τρόπος φορολόγησης είναι άδικος και αντισυνταγματικός και ότι προσκρούει σε βασικές συνταγματικές αρχές, όπως η αναλογία και η ισότητα και γι αυτό ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων των ελεύθερων επαγγελματιών έχει προγραμματιστεί, όσο γίνεται η δίκη στο ΣτΕ, συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο.

Επί της ουσίας το ανώτατο δικαστήριο καλείται με την απόφαση του να κρίνει τη συνταγματικότητα η μη του νέου νόμου για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, απόφαση που αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου.

Στη δίκη για τα φορολογικά τεκμήρια προεδρεύει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος καθώς η αίτηση για την εξαίρεση του που είχε υποβληθεί απορρίφθηκε.

Τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με τα φορολογικά τεκμήρια είναι.

α. αντίκειται στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της φορολογικής ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, καθώς και στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα  δικαιώματα οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας και πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας,

β. Αν επιβαρύνουν υπέρμετρα και κλονίζουν την οικονομική κατάσταση των βαρυνόμενων προσώπων, παραβιάζοντας το προστατευόμενο από συνταγματικές και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις δικαίωμα της ιδιοκτησίας,

γ. Αν θεσπίζονται με τον τρόπο φορολόγησης στην πράξη αμάχητα φορολογικά τεκμήρια, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι το θεσπιζόμενο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν είναι χαμηλό και δεν είναι ευχερής η δυνατότητα αντίκρουσής του,

δ. Αν είναι σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της νομιμότητας του φόρου ή εάν θεσπίζεται κεφαλικός φόρος και

ε. Αν αντίκειται στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία της μητρότητας και της νεότητας, διότι ο τρόπος αυτός φορολόγησης οδηγεί στην πράξη στην απαγόρευση της μερικής απασχόλησης από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, η Ολομέλεια καλείται να κρίνει εάν με την προσβαλλόμενη απόφαση επεκτείνεται ανεπιτρέπτως ο φορολογικός έλεγχος σε προηγούμενα φορολογικά έτη, καθώς και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Τέλος, θα εξεταστεί εάν οι ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024) επηρεάζουν τα παραπάνω ζητήματα.

Κύλιση στην κορυφή